Nyt onkin hyvä hetki kirjoittaa postaus kun pitäis oikeasti lukea tenttiin.

Mä oon nyt aloittanu jonkinnäköisen herkuttoman elämän 1-2 kuukaudeksi. Yks tuttu heitti facebookissa, että alkaisko joku hänen kanssaan sokerittomalle n.1 kk ajaks ja mä innoissani ilmoittauduin mukaan. Sinänsä ei olis tarvetta kun kauheaa laardia ei tuossa vyötäröllä hytky mutta toisaalta edelleen on 3-4 kg raskaudesta jäljellä ja haluan ne pois. Liikaa on kuullu juttuja, että ihmisille jää aina muutama kilo joka raskaudesta ja sitten huomaakin, että painoa on kerääntynyt 10 kg verraten aikaan ennen lapsia. Meillä kuitenkin olisi toiveissa saada lisää lapsia niin vois ennen sitä kadottaa noi edellisen raskauden kilot ettei pääse kertymään.

Nyt tosin viisastuneena seuraava raskautta ajatellen(jos semmoinen toivottavasti vielä onnistuu), katson jo ehkä raskausaikana mitä laitan suuhuni. Tuon ekan raskauden aikana söin kyllä tosi vapaasti herkkuja ja liikuntakin hiipui aika vähiin verraten elämään ennen raskautta. Mulla on siis pituutta n.171 cm ja painoin ennen raskautta keskimäärin 57 kg. Raskauden aikana kiloja tuli sitten semmonen 17 lisää. Nykyään painoa on sitten se 60 kg kun oon suurimman osan kiloista saanu pudotettua. Tiedän, tiedän että tuo on jo ihan normaalipainoa ja jopa hoikka, mutta silti haluan päästä takaisin raskautta edeltäneisiin mittoihin.

Yksi syy hoikemman olemuksen tavoitteluun on myös ensi kesän häät. Hääpuvun olen suunnitellut teettää ja sitä ennen olis ehkä hyvä päästä niihin mittoihin missä meinaa sitten häissäkin olla.

Tuo ruokavalio ei ole mikään todella tiukka. Ajattelin tässä vähitellen sitä ehkä tiukentaa, mutta en edes yritä heti luopua kaikesta. Nyt alkuun pyrin pääasiassa pysymään erossa sokerisista herkuista kuten karkeista, pullasta, jätskistä jne. Suolasista välttelen sipsejä ja hamppareita ja muita selkeästi epäterveellisiä ruokia. Sen sijaan esim. itsetehty pizza on ihan ok tai vaikka hampparikin, koska semmoseen saa laittaa just mitä itse haluaa. Lisäksi pyrin vähentämään leivän puputtamista ja erityisesti vaalean leivän puputtamista.

Muuten sitten vaan ihan normi ruokaa. Aamulla puuroa, päivällä kunnon lounas koululla jossa 1/2 lautasesta salaattia ja muita kasviksia ja ehkä pastaa/perunaa vähän hintsummin. Kotona sitten illalla välipalana mm. rahkaa, ehkä vähän leipää tai jos jaksaa alkaa väsäämään jotain erikoisempaa kuten piirakkaa tai lämpimiä voileipiä. Tarkoitus olis vähitelleen tässä hitusen vähentää hiilareita ja lisätä proteiinien määrä ja samalla muistaa lisätä kasviksia ja hedelmiä. Rasvoja mä en kovinkaan pelkää. Toki pyrin enemmän valitsemaan hyviä rasvoja ja välttämään niitä huonoja mutta mihinkään kovin rasvattomaan ruokavalioon en pyri. Aamupuuroonki ku on tapana lisätä ruokalusikallinen rypsiöljyä. Hiilareiden ja muiden epäterveellisten ruokien välttely ei sinänsä ole mitenkään kovin hankalaa, mutta usein väsyneenä sitä huomaa, että liian helposti ottaa helpointa eli esim. leipää ja mussuttaa sitä. Ja sitten kun joku tarjoaa pullaa tai muuta hyvää niin lankeaa siihen. Onneksi itse en kovin helposti lankea ostamaan herkkuja kaupassa mutta kummasti oon huomannu, että tarjottuna niitä tulee nenän eteen turhan usein, melkeen päivittäin ja yleensä en silloin sano ei. Tosin sitähän sanotaan, että tarjottu hyvä ei lihota mutta mä oon sitte varmaan joku poikkeus ton suhteen.

Yritän nyt välttää sen virheen, että saman tien teen liian tiukat säännöt itselleni joita on vaikea sitten noudattaa. Senpä takia toistaseks oon tän ekan viikon vaan pyrkiny pysymään erossa niistä pahimmista sokerisista herkuista mutta leipää olen vielä sallinut itselleni. Ehkä sitte ens viikolla vähentää taas jotain pois. Samalla mietin, jos ois vieroittanu itsensä kahvistakin ja alkanu lipittämään teetä sen tilalla mutta toistaseks olen kyllä kahviakin juonut niinkuin ennen. Kuten sanoin, ei liian tiukasti heti alusta niin voi ehkä onnistuakin.

Myös urheilua yritän saada ympättyä viikkoihin mahdollisimman paljon. Ennen lasta kuntoilin tosi paljon. Semmosta 8-10 h per viikko ja sitte vielä hyötyliikunnat päälle. Lapsen myötä mahdollisuudet liikkua on kuitenki vähentyny. Meillä kun asuu lähimmät isovanhemmat 300 km matkan päässä ja ei ole oikein muitakaan hoitajia kelle viitsii yhden jumppatunnin takia alkaa soittelemaan. Ehkä kun poika tosta vähän kasvaa niin joku kaveri voi aina välillä pitää hälle seuraa sen aikaa kun käyn jumpassa. Toki mies aina välillä hoitaa poikaa mutta en viitsi häneltäkään joka päivä pyytää. Onneks hyötyliikunta on olemassa ja mm. vaunujen kanssa joka paikkaan kävely tai juoksu on yksi hyvä ja sykettä kohottava hyötyliikunnan muoto. Meillä kun on vaan yksi auto, joka on miehen käytössä työmatkoilla niin mä sitten kiikutan lasta hoitoon bussilla ja kävellen, bussi kun ei mene ihan perille saakkaa niin kävelyä jää vielä se n.3 km per suunta.

Urheilumuodoista ihan lemppareita on jumpat ja juokseminen. Jumpista tulee nykyään käytyä eniten Body Combatissa ja Body Pumpissa. Myös Step on kivaa. Tykkään tehokkaista tunneista joissa saa kunnolla riehua ja hien pintaan. Spinningissä on kans tullut käytyä mutta jotenki into siihen on hiipunut. Asuin ennen kouluun pääsyä toisessa kaupungissa ja kuntosalilla jossa kävin oli tosi hyvät ja vaihtelevat spinningtunnit. Nykyisessä paikassa jossa käyn ne on jotenki tylsiä ja puuduttavia, kaikki samasta muotista. Juoksu tuli raskauden jälkeen takas kuvioihin viime kesänä ja siitä tykkään kans tosi paljon. Se on niin helppo kun vetää vaan vermeet niskaan ja vetää kengät jalkaan ja hyppää ovesta ulos ni treeni voi alkaa. Lisäks tulee harrastettua suunnistusta ja hiihtoa, miehen innoittamana. Noita toistaseks kyllä vähemmässä määrin. Myös tanssia on tullu välillä harrastettua. Tykkään siitä tosi paljon mutta ikävä kyllä se on kuitenki jääny aina vaan vähemmälle. Tanssitunnit on usein aika kalliita ja varsinkaan nykyään en oikeen voi sitoutua käymään jollain tunnilla aina tiettynä päivänä tiettyyn aikaan. Myös yhtä liikuntamuotoa olen ajatellut kokeilla todella pitkän tauon jälkeen, nimittäin luistelua. Sitä ei ole tullut harrastettua ainakaan 10 vuoteen joten nyt on hyvä käydä kokeilemassa pysyykö enää edes pystyssä.

Yks juttu mihin meinasin vielä pyrkiä tässä samalla ku vähennän herkkuja ja hiilareita on lihaskuntoharjoittelun lisääminen. Tulee tehtyä niin paljon aerobista ja ois tosi hyvä jos sais edes jonkinlaista lihaskuntoakin tehtyä. Erityisesti keskivartalo ois hyvä saada timmimpään kuntoon. Toi ois ainakin alkuun tarkoitus toteuttaa enemmänki kotiharjoitteluna. Jos vaikka iltasin telkkaria katsellessa hilais itsensä sohvalta lattialle ja tekis aina edes muutaman vatsalihaksen tai punnerruksen. Aina edes yks on parempi ku ei mitään.

Mutta tässähän on jo tavoitetta kerrakseen. Huomenna on ruokailun suhteen ensimmäinen oikea koitos kun ystäviä tulee meille istumaan iltaa ja tietysti sitten tarjolla tulee olemaan myös jotain makeaa herkkua. Mun täytyy vaan pitää itseni tiukasti erossa siitä. En todellakaan halua tehdä tästä herkuttomasta kaudesta mitään numeroa joten täytyy jotenki vaivihkaa jättää syömättä niitä makeita herkkuja. Inhoan ihmisiä jotka toitottaa joka välissä kuinka he ovat laihiksella tai muuten vaan eivät syö sitä ja tätä herkkua. Parempi vaan vaivihkaa jättää syömättä ne mitä ei syö ja jos ei millään voi niin sitten ottaa vaikka vähän pienemmän annoksen tai palan.

Mutta ehkäpä tää selostus ois nyt tässä. Palailen kertomaan miten sujuu ja kirjottelemaan muitakin juttuja. Yks tavoite vois kans olla tän blogin päivittäminen useammin.